Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!

                                  ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι εργάσιμη μέρα, όπως και τώρα άρχισε και στην Ελλάδα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο για τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του την 24 Δεκεμβρίου .
Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλλασσινά και κυρίως τα στρείδια, όλες οι αγορές γεμίζουν στρείδια επίσης μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Ανήμερα στις 25 τρώνε την γαλοπούλα Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επί πλέον και την Πρωτοχρονιά.
Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Le poinsettia ou étoile de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια των εορτών.ΠΗΓΗhttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1_%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD
Οι Γάλλοι δεν τρελαίνονται για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, έχουν όμως μεγάλη αγάπη για τις φάτνες και σχεδόν κάθε οικογένεια, έχει μια φάτνη σπίτι, διακοσμημένη με μικρά αγαλματάκια που απεικονίζουν το το Χριστό, τη Μαρία, τον Ιωσήφ, τους Μάγους..
Η παράδοση στη Γαλλία, θέλει τα παιδάκια να παίρνουν τα δώρα τους από τον Pere Noel, ο οποίος με βοηθό τον Pere Fouettard, ταξιδεύουν όλη νύχτα και γυρνάνε τα σπίτια της χώρας, αφήνοντας δώρα στα άδεια παπούτσια που έχουν αφήσει στο τζάκι τα καλά παιδιά και καθόλου δώρα στα πιτσιρίκια που υπήρξαν άτακτα..      Σε διάφορα χωριουδάκια της Γαλλίας, το έθιμο θέλει τον Pere Noel να μοιράζει δώρα στις 6 Δεκεμβρίου (γιορτή του Αγίου Νικολάου) και να… ξαναέρχεται στις 24 του μηνός, για τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα δώρα!! Γενικά όμως, όσο τα χρόνια περνούν, οι περισσότερες οικογένειες στη χώρα, ανταλάσσουν δώρα μεταξύ τους την Παραμονή Πρωτοχρονιάς..
Στις 8 Δεκεμβρίου, στη Λυόν,               οι Γάλλοι τιμούν την Παρθένο Μαρία, με μια γιορτή που λέγεται Πανηγύρι των Φώτων (La Fête de Lumières), σύμφωνα με την οποία κάθε οικογένεια στην πόλη βάζει κεράκια σε κάθε παράθυρο του σπιτιού, συμβάλλοντας όλοι έτσι στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στην πόλη.. Το Φεστιβάλ των Φώτων κρατάει 4 ημέρες, με ποικίλες εκδηλώσεις και πανέμορφο φωτισμό σε κάθε γωνιά της πόλης.ΠΗΓΗ   https://allforchristmas.wordpress.com/2016/12/05/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B1/                                                           ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΘΙΜΑ...

Γαλλία


Picture
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους στο τζάκι και περιμένουν τον Pere Noel ('Περ Νοέλ, Πατέρα των Χροστουγέννων) να τους τα γεμίσει με δώρα. Το πρωί βρίσκουν ακόμα γλυκά, φρούτα, καρύδια και μικρά δωράκια κρεμασμένα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στους καθεδρικούς ναούς της Γαλλίας γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού τόσο με κούκλες, όσο και με ανθρώπους. Στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο κούτσουρο καίει στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά, έθιμο που συναντάμε και τη χώρα μας, γνωστό ως "Χριστόξυλο". 




                                                          ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΦΑΤΝΗΣ
Την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν κάθε σπίτι στη Γαλλία έχει μία φάτνη, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Η φάτνη διακοσμείται με αγαλματάκια από πηλό που ονομάζονται "μικρά άγια" και κατασκευάζονται σε μια μικρή πόλη στη Ν. Γαλλία ολόκληρο το χρόνο. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και εκτός από την Άγια Οικογένεια, τους βοσκούς και τους μάγους, οι τεχνίτες κατασκευάζουν και αγαλματάκια με τη μορφή ντόπιων που έχουν διακριθεί για κάποια πράξη τους. ΠΗΓΗhttp://1dim-peir-ioann.ioa.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/adventskalender/256




ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ!

     
 
                                                                   
  ΙΔΕΑ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΓΑΛΛΙΔΑ!!! ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΦΕΤΟΣ ΟΜΩΣ  ΛΟΓΩ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ.ΘΑ ΠΑΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!






ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!


Σχόλια

  1. Ναι, είναι περίεργη η κατάσταση τώρα... Μυρίζει μπαρούτι!
    ;-)
    Ελπίζω να καταφέρεις να πας και σίγουρα θα περάσεις εκπληκτικά!
    Υπέροχη ανάρτηση! Μπράβο σου!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά καλή η ιδέα και μου άρεσε πολλά που διάβασα για τα έθιμα της Γαλλίας
    κι εγώ από μικρή ήταν το όνειρο μου να πάω στο Παρίσι ,να δω τον Πύργο του Αιφελ
    Δόξα το Θεό, το όνειρο μου πραγματοποιήθηκε
    σου το εύχομαι και σένα Μαρία μου να πραγματοποιηθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα πράγματα που δε γνώριζα και αυτό πολύ μου άρεσε. Μου αρέσει να διαβάζω για έθιμα, κουλτούρα, παράδοση διαφόρων λαών. Αυτή είναι η ξεχωριστή μαγεία κάθε λαού και ο μοναδικός λόγος για να διαχωρίζονται οι λαοί. Για να μένει η μαγεία αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφη παρουσίαση ! και σε ευχαριστούμε ειλικρινά. Καλή σου βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία έθιμα και εύχομαι του χρόνου να κατορθώσεις να πας στη Γαλλία. Είναι δύσκολα αυτόν τον καιρό αλλά θα φτιάξουν τα πράγματα.
    Τα έθιμα πάντως τα παρουσίασες πλήρη και όμορφα
    Σ'ευχαριστούμε
    Καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λεμονάδα με ροδάκινα και μέλι 🍋🍯

Δοκίμασα να φτιάξω αυτήν την δροσιστική λεμονάδα με ροδάκινα και μέλι, ελπίζω να σας αρέσει και στο μέλλον να την φτιάξετε Υλικά 5 τεμ. μέτρια ροδάκινα χωρίς κουκούτσι ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική  2 κουτ.σουπ. μέλι θυμαρίσιο 6 τεμ. λεμόνια χυμός 6 - 7 φλ.τσ. ανθρακούχο μεταλλικό νερό Οδηγίες Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη μαζί με μισό φλυτζάνι νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα ροδάκινα σε φέτες ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα πιρούνι λιώνουμε τα ροδάκινα και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και πιέζουμε με την ράχη ενός κουταλιού για να βγάλουμε όσο περισσότερο ζωμό γίνεται. Μέσα σε αυτό το σιρόπι ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Ρίχνουμε σε μια κανάτα τον χυμό από έξι λεμόνια και τον σιρόπι του ροδάκινου μαζί με το ανθρακούχο μεταλλικό νερό και αν

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ

                                ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ Πλέκοντας κορδέλες στο Γαϊτανάκι! Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι το γαϊτανάκι. Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της απόκριας. Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.   ΘΗΒΑ  Στη Θήβα γ