Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λουκουμάδες και το βραχιόλι του Μάρτη




ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ, ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ!!!
ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!
Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ 



             Το βραχιόλι του Μάρτη



Και ποιος δεν φορά σήμερα στο αριστερό ή το δεξί χέρι το βραχιολάκι με το λευκό και το κόκκινο σχοινάκι. Ο λεγόμενος «Μάρτης» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Όπως οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι έτσι και εμείς σήμερα από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Αυτό το βραχιολάκι λέγεται Μάρτης ή Μαρτιά.Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Συνήθως τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι και το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Πώς θα φτιάξετε Μάρτη
Για να φτιάξετε ένα βραχιολάκι, χρειάζεστε κόκκινη και λευκή κλωστή ή κορδόνια.
12 1
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξει κανείς Μάρτη. Ο πρώτος είναι απλά να στρίψετε τις κλωστές και να τις δέσετε στο χέρι. Ο δεύτερος τρόπος είναι να πλέξετε τις κλωστές, σαν μια πλεξούδα και να τοποθετήσετε στη μία άκρη ένα ματάκι. Ο τρίτος τρόπος είναι η τεχνική kumihimo. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς θα φτιάξετε Μάρτη ή Μαρτιά με την πλέξη αυτή.ΠΗΓΗ 
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!

                                  ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι εργάσιμη μέρα, όπως και τώρα άρχισε και στην Ελλάδα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο για τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του την 24 Δεκεμβρίου . Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλλασσινά και κυρίως τα στρείδια, όλες οι αγορές γεμίζουν στρείδια επίσης μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Ανήμερα στις 25 τρώνε την γαλοπούλα Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επ

Λεμονάδα με ροδάκινα και μέλι 🍋🍯

Δοκίμασα να φτιάξω αυτήν την δροσιστική λεμονάδα με ροδάκινα και μέλι, ελπίζω να σας αρέσει και στο μέλλον να την φτιάξετε Υλικά 5 τεμ. μέτρια ροδάκινα χωρίς κουκούτσι ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική  2 κουτ.σουπ. μέλι θυμαρίσιο 6 τεμ. λεμόνια χυμός 6 - 7 φλ.τσ. ανθρακούχο μεταλλικό νερό Οδηγίες Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη μαζί με μισό φλυτζάνι νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα ροδάκινα σε φέτες ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα πιρούνι λιώνουμε τα ροδάκινα και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και πιέζουμε με την ράχη ενός κουταλιού για να βγάλουμε όσο περισσότερο ζωμό γίνεται. Μέσα σε αυτό το σιρόπι ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Ρίχνουμε σε μια κανάτα τον χυμό από έξι λεμόνια και τον σιρόπι του ροδάκινου μαζί με το ανθρακούχο μεταλλικό νερό και αν

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ

                                ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ Πλέκοντας κορδέλες στο Γαϊτανάκι! Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι το γαϊτανάκι. Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της απόκριας. Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.   ΘΗΒΑ  Στη Θήβα γ